שווקים בארץ ובעולם

שוק ההון, מהו? שלא לדבר על כך שקיימים שווקי הון רבים ושונים בכל ארצות העולם. האם נדרש להכיר את כולם? עד איזו מידה? האם ישנם הבדלים בין השווקים השונים? האם ישנם שווקים "חשובים" ומשמעותיים יותר משווקים אחרים? מה עושים בשווקים האלו והאם הם כה חיוניים כפי שעושים מהם? נתחיל מכמה מושגים בסיסיים שיבהירו לנו מעט אודות שווקי הון בארץ ובעולם.

מושגים בסיסיים

שוק ההון מכונה גם "הבורסה לניירות ערך". במקום זה חברות מנפיקות ני"ע בעזרתו הן מקוות לגייס משקיעים – אלו המוכנים לקנות ני"ע בתמורה לאחוזים מבעלות החברה, המהווים, למעשה, שווי מסוים מערך החברה; כך, ככל שעולה ערך המנייה או נייר הערך שהונפקו, המשקיעים יכולים ליהנות מהתשואה. מובן שעצם ההשקעה ברכישת הני"ע כרוך גם בסיכון (הפסד).

בסיום שלב גיוס המשקיעים וההון, עוברות החברות המנפיקות לפעילות בשוק המסחר המקומי – המקום בו נפגשים הקונים והמוכרים.

בורסות ברחבי העולם

המסחר בשוק ההון קיים במקומות רבים בעולם. הבורסה הידועה, הגדולה והמשפיעה ביותר בעולם, היא "וול סטריט", שמרכזה בניו-יורק. בורסה זו מאגדת למעלה מ-2000 חברות גלובאליות ולוקאליות, החולשות על היקף עצום של נכסים, בשווי העולה על 20 מיליארדים של דולרים. כך, מן הסתם, גם הדולר הוא המטבע הנסחר ביותר.  עסקאות של קניית מניות אמריקאיות עבור משקיע ישראלי או אירופאי, אינו מתבצע באופן ישיר מול המוכר והקונה, אלא דרך ברוקר – הגוף המתווך בעסקאות שוק ההון, בעל אישור והסמכה לעסוק בתיווך כספים.

בורסת ת"א

בורסה זו מאגדת פעילותם של בתי השקעות ובנקים שונים ורשומה כחברה פרטית. החברים בה זכאים לבצע מסחר ישיר בה. הפעילות הבורסאית מפוקחת באמצעות הרשות לני"ע ושווי ני"ע החברות הנסחרות בה נאמד במאות אלפי דולרים.