למרות שתחום המטבעות הדיגיטליים קיים בכלכלה העולמית זמן קצר, הוא כבר התפתח מאוד וצבר תאוצה בקרב מגוון סוגי משקיעים, משחקנים מוסדיים ומסחריים ענקיים ועד אנשים פרטיים, חלקם הפכו למיליונרים במטבעות קריפטו כאלו. כל זה מציף כל הזמן את שאלת ההשקעה במטבעות דיגיטליים – האם זה כדאי, עד כמה זה מסוכן, איך משקיעים, האם אלו מטבעות "אמיתיים" או נכסים פיננסיים ועוד מגוון רחב של שאלות. ננסה לעשות לכם קצת סדר בכאוס המסוים השורר בכל הנוגע להשקעה במטבעות דיגיטליים / קריפטוגרפיים.
מהם בכלל מטבעות דיגיטליים?
ראשית חשוב להבהיר מהם בכלל אותם מטבעות דיגיטליים / מטבעות קריפטו-גרפיים שאתם שומעים עליהם כל הזמן. יש מגוון רחב של מטבעות קריפטו כיום, אלו מוכרים גם בתור מטבעות דיגיטליים כי הם "חיים" ומתקיימים במרחבים הדיגיטליים. עפ"י רוב, מהביטקוין המוביל, הפופולארי והראשון שיצר את התחום ועד אחרון המטבעות האיזוטריים והלא מוכרים, אלו "מטבעות" המבוססים על טכנולוגיית בלוקצ'יין ליצירת, הצפנת וניהול הרשת הפיננסית העומדת מאחוריהם – ללא כל מעורבות, ניהול או יכולת השפעה של בנק מרכזי, ממשלה או גוף פיננסי כלשהו.
הטכנולוגיה מאחורי הביטקוין ומטבעות דיגיטליים אחרים מורכבת וסבוכה, כאשר למרות שבהחלט מומלץ להבין אותה במונחים כלליים כדי להבין יותר לעומק את מהות הנכס הפיננסי שאתם שוקלים להשקיע בו, לא ניכנס לעומקם של דברים כאן.
במטבעות דיגיטליים רבים ניתן ממש לבצע עסקאות צרכניות, בעיקר במרחבים הדיגיטליים של האינטרנט אבל גם במרחב הצרכני הפיזי. אך בהחלט שעיקר ההתעסקות במטבעות אלו היא בהקשר להשקעה פיננסית ולדינמיות המסיבית בשערי חלק מנכסים אלו.
יחד עם זאת, יש לציין כי בעוד שבחלק מהמטבעות הקריפטוגרפיים הללו ניתן לבצע עסקאות של ממש ועבור אנשים התומכים במכשיר כלכלי זה ומשתייכים לקהילת הקריפטו הגלובלית מדובר על מטבעות מהפכניים שבהחלט יש להם מקום ועתיד בכלכלה העולמית – מבחינת ממשלות ורגולטורים רבים לא מדובר על מטבעות סטנדרטיים כי הם לא מונפקים, מנוהלים ומפוקחים ע"י גורם פיננסי רשמי.
האם כדאי להשקיע במטבעות דיגיטליים?
כפי שאתם בטח מבינים, לשאלה זו אין תשובה אחת בודדת וחד משמעית. גם כי יש מגוון מטבעות דיגיטליים שכאלו וגם כי כדאיות ההשקעה באפיק פיננסי כזה או אחר תלויה באינספור פרמטרים, מניתוח הנכס עצמו ועד מצבכם הפיננסי ויכולת התיק שלכם לספוג הפסדים ותנודתיות גבוהה.
כן ניתן לומר כי מדובר על תחום חדש, עם מעט מאוד רגולציה וגם הרבה מאוד "שטחים מתים" של חוסר וודאות וחוסר הבנה עבור משקיעים רבים. כמו כן, מסחר במטבעות דיגיטליים בהחלט מאופיין בתנודתיות גדולה מאוד, כולל זינוקים וצניחות של עשרות אחוזים תוך שעות בודדות. כך, לצד אנשים שייצרו רווחים אסטרונומיים והפכו למיליונרים של ביטקוין בתוך שבועות או חודשים בודדים, יש כמובן גם המון אנשים שנכנסו בתזמון גרוע והפסידו את כל כספי ההשקעה שלהם.
בכל מקרה, השקעה במטבעות דיגיטליים / מטבעות קריפטו אינה זמינה דרך הבורסות הרגילות המאפשרות מסחר בשווקי ההון הגלובליים. משקיעים צריכים לבצע עסקאות מסחר דרך פלטפורמות ייעודיות לתחום הקריפטו – כאשר קריטי לעשות זאת רק דרך גורמים מוכרים, אמינים ומקצועיים בתחום וכמו כן לשים דגש משמעותי על אבטחת ארנק המטבע הדיגיטלי בו תשתמשו כדי לשמור ולאבטח את המטבעות שרוכשים (נושא שלם ומורכב בפני עצמו).
קחו בחשבון את היבטי המיסוי על רווחי מטבעות דיגיטליים
נקודה סופר חשובה לגבי השקעה במטבעות דיגיטליים היא המיסוי. לפני כל כניסה להשקעה במטבע דיגיטלי/קריפטו – בעיקר בסכומים משמעותיים – כדאי להיוועץ עם עו"ד מיסים, רצוי מומחה במיסוי מטבעות דיגיטליים, כדי להבין מה תהיינה המשמעויות במידה של רווחים מההשקעה ומימוש רווחים אלו.
גורמי הרגולציה בישראל (רשות המיסים) וכך גם ברוב העולם המערבי רואים באופן רשמי וחוקי במטבעות הדיגיטליים נכסים פיננסיים להשקעה, כמו ני"ע ולא מטבעות זרים. המשמעות היא שרווחים מהשקעה בנכסים אלו חייבת בתשלום מס רווח הון של 25% ברוב המקרים עבור משקיעים ישראלים. בנוסף, השקעות במטבעות דיגיטליים והחזקת נכסים שכאלו חייבת בדיווח לרשות המיסים, אפילו אם מחזיקים בהם דרך פלטפורמת מסחר/השקעה בחו"ל.